Всі новини

Розмитнення автомобілів може подорожчати на 10%

Новини

Як повідомив народний депутат Ярослав Железняк, в Кабміні готують законопроєкт про введення ще одного податку - додаткові 10% на усі товари з-за кордону. Проте оподатковуватимуть не товари, а операції з купівлі валюти для купівлі цих товарів. Як це може вплинути на авторинок, розповіли експерти Інституту досліджень авторинку.

Запровадити додатковий збір, за словами народного депутата, планують ніби-то задля зменшення попиту на імпортні товари та зменшення тиску на гривню. Простими словами — щоб менше продавали гривню і купували валюту.

Для автоімпорту це означає лише поглиблення тінізації. Компанії-імпортери нових та вживаних автомобілів для їх купівлі укладають зовнішньоекономічні контракти, та на основі них купують валюту на міжбанку та оплачують транспортні засоби. У 2021 році понад 40% вживаних легковиків імпортували юридичні особи. Отже, майже половина автоімпорту може піти в тінь: автомобілі будуть старатися оплатити за кордоном готівкою, щоб не переплачувати за банківський переказ.

Щоб нові правила почали діяти, для початку потрібно зареєструвати законопроєкт у Верховній Раді, розглянути його у профільних комітетах, проголосувати в залі Парламенту, а в кінці документ повинен підписати Президент. Це означає, що миттєвого рішення не буде, а фінальна версія документа може бути іншою, ніж озвучена пропозиція.

Підпишіться на телеграм-канал Інституту досліджень авторинку, щоб отримувати інформацію першими, без реклами та спаму.

Останні новини