Всі новини

45% нових авто купують в Києві та області — статистика

Минулого року на первинному ринку українці встановили рекорд: вперше за останні 8 років купили більше як 100 тисяч нових легковиків. Майже половину з них зареєструвати в Києві та області. Експерти Інституту досліджень авторинку визначили причини такої ситуації та склали рейтинг регіонів, в котрих активно купували нові машини.

За підсумками 2021 року, 30,2% усіх нових автомобілів (33 тисячі) зареєстрували в столиці. Ще 13,9% (15 тисяч) зареєстрували в Київській області. Сумарно - 44,1% від усіх легковиків, що виїхали з автосалонів у 2021 році, зареєстрували в Києві та області. Третє місце посіла Дніпропетровська область (7,8%, 15 тисяч).

До рейтингу десяти найактивніших областей в реєстрації нових машин увійшли також Харківська, Одеська, Львівська, Запорізька, Полтавська, Донецька та Вінницька області.

Частки областей в реєстрації нових легковиків з-за кордону та динаміка їх зміни протягом 2019-2021 років

При цьому частка міста Києва зросла найбільше: із 28,5% у 2020 до 30,2% у 2021. З 5,0% до 5,2% зросла частка Одещини. Незначно виросли частки Житомирської, Черкаської та Луганської областей.

З 8,3% до 7,7% впала частка Харківської області; з 8,3% до 7,8% - Дніпропетровської; з 14,4% до 14,0% - Київської. Зменшення частки Київської області може бути пов'язане зі зміною логіки присвоєння кодів регіонів на номерних знаках. Раніше кияни часто реєстрували авто в сервісних центрах за межами міста, економлячи час на очікуванні в черзі. Після того, як номерні знаки почали видавати за місцем проведення реєстрації авто, а не "прописки" власника, ті, хто не бажав їздити на номерних знаках київської області в столиці, змушені були отримувати послуги сервісних центрів в межах міста.

Зміна часток регіонів у продажах нових легковиків протягом 2021 року

Загалом, як і у випадку з внутрішніми перепродажами вживаних авто, нові машини активніше купували у найбільших та найбагатших областях. Окрім найвищого в Україні економічного рівня розвитку, значна частка Києва та області може бути зумовлена також великою кількістю автосалонів та реєстрації ними автомобілів по запиту клієнтів.

Лідерами у реєстрації нових легковиків минулого року були:

  • ТСЦ 8047 - Київська область, Києво-Святошинський р-н, с. Софіївська Борщагівка
  • ТСЦ 8048 - м. Київ
  • ТСЦ 8046 - м. Київ
  • ТСЦ 8043 - м. Київ
  • ТСЦ 8041 - м. Київ

В прогнозуванні бізнесу та виборі стратегії розвитку допоможуть експерти Інституту досліджень авторинку. Пишіть нам на [email protected] — ми знаємо, що вам порадити!

Останні новини